Gastroscopie

20 september 2006 Reageer Ga naar reacties

Na vannacht redelijk te hebben geslapen, begon de ochtend om kwart over 8, de zuster kwam binnen met de mededeling dat de anesthesist elk moment langs kon komen om het infuus te prikken. Ook is het vandaag woensdag en moest er gewoon bloed afgenomen worden, dit was het enige lachwekkende moment van de dag. Het was zo’n oud vrouwke die enorm trilde, ze ging in mijn vinger prikken maar wilde eigenlijk in mijn arm. Ik zag het al helemaal voor me, als ze in mijn arm had proberen te prikken had ze volgens mij gewoon in mijn dekbed geprikt zo erg trilde ze.

Daarna nog even rustig geslapen een half uurtje, vervolgens gesprayd en nog steeds wachten op de anesthesist. Uiteindelijk bleek dat ze te lui waren (ze hadden het eigenlijk gewoon te druk) om naar mij toe te komen, daarom moest ik maar naar hun toe komen. Ik moest naar de recovery. Een bekende plek helaas, ik ging door dezelfde deur als met de longtransplantatie, en werd op dezelfde plek neergezet als op 12 mei toen de longen afgekeurd werden. Het prikken van het infuus was zo gebeurt, ik was natuurlijk weer eens zenuwachtig daarvoor, wat totale onzin was omdat ze hem pratend half achteruit kijkend erin deed zonder dat ik er iets van voelde. (ze zijn een beetje goed in dat soort dingen daar)

Maargoed, daarna kwam het dus, we gingen richting gastroscopie, we werden op een gang neergezet tussen een paar bedden. We vonden het wel opvallend dat iedereen in een bed was, ik was gewoon in rolstoel gegaan. Niet zo handig want ik kreeg natuurlijk een roesje waardoor ik half sliep en zeker niet in een rolstoel terug kon. Toen ik aan de beurt was kreeg ik meteen een bed. Voor het roesje gebeurde er een aantal kleine dingen, ik kreeg een drankje wat nergens naar smaakte, dit zorgde ervoor dat mijn maag niet zou schuimen zodat ze het goed konden zien met de camera (volgens mij wilde ze gewoon de camera niet vies maken). Daarna kreeg ik een spraytje in mijn keel, zodat die verdoofd werd.

Een paar minuten later kwam de arts binnen, ik kreeg een ringetje in mijn mond, en vervolgens via mijn nieuwe infuus een shot dormicum, meteen voelde ik mezelf half bezopen en begon alles vaag te worden.

Van het onderzoek zelf heb ik wel wat meegekregen, pijn in mijn keel, geklooi en nog eens geklooi in mijn keel. Mijn ma mocht er bij zijn, daar deden ze niet zo moeilijk over, ze vroegen of ze flauw zou vallen, maar ze heeft wel wat meer gezien dus dat gebeurde zeker niet.

Maar wat hebben ze nou precies gedaan? Het is helaas niet volgens planning verlopen, ze hebben gekeken en vonden het een heel mooi gat. Ze zeiden ook dat het nooit vanzelf dicht zou kunnen gaan, de huid was als het ware helemaal mooi rond, het was een mooi gat, geen wond, maar een tunneltje. Om dat dicht te maken met een klipje of nietje, zouden ze die mooie huid aan de binnenkant van mijn maag kapot moeten maken (met een brandertje) om vervolgens dat klipje erop te doen. Ze begonnen erg te twijfelen of ze er niet gewoon een PEG in konden doen, ze hebben toen hals over kop bellen met de transplantatie arts. Vd Graaf was niet te bereiken, en Nossent zat midden in een transplantatie. Ze hebben hem toen toch te pakken gekregen en gezegd dat ze het de ideale situatie vonden om er een PEG in te doen. Nossent heeft daar toen mee ingestemd, terwijl ze dus eerst zelf gezegd hebben dat eerst het gat dicht moest omdat er een schimmel zit!

Het totale gebeuren heeft wel 50 minuten geduurd, met al het slechte overleg en gezeur van de artsen, dit was namelijk niet wat er op de planning stond, en ik heb er zo mijn vraagtekens bij, omdat die schimmel er toch echt zit.

Maargoed, de ingreep zat erop. Ze hadden in totaal 2 keer dormicum gegeven dus ik was voorlopig wel even van de wereld. De terugreis kan ik me nog herinneren, maar daarna ben ik als een blok in slaap gevallen. Om 4 uur werd ik pas weer wakker, ik was ook gewoon goed moe dus.

Rond een uur of 5 kwam Dokter Nossent langs om de situatie even uit te leggen. Er zit nu namelijk ook een ander soort PEG in als ik eerst had, er hangt nu een slangetje aan mijn buik en hij word vastgehouden door een plasticje in mijn maag. Ik heb toch wel veel vragen hierbij, want ik heb veel liever gewoon zo’n dopje met een ballonnetje (Mickey button heet zo’n ding) als ik eerst had. Stel, dat ding wat er nu in zit moet er weer uit (zal toch ooit moeten gebeuren) of ze besluiten dat een mickey button beter of handiger is, dan moet de PEG die er nu inzit weer via mijn mond uit. Dat is dus weer via een gastroscopie, weer hetzelfde gebeuren als vandaag. Niet handig dus. Verder was het gisteren nog de situatie dat eerst écht de schimmel weg moest zijn, en nu zit er toch weer een PEG in? Ik vind het maar vaag hoor!

Morgen hebben we weer een gesprek met Vd Graaf, mag ik weer gaan eten, en mag de PEG in gebruik genomen worden. Op dit moment heb ik ook nog erg veel last van mijn PEG, maar ze hebben daar natuurlijk wel zitten klooien enzo, dus hopen dat het snel weggaat.

Ze moesten voor de ingreep ook de sonde naar mijn 12 vingerige darm eruit halen. Dit is natuurlijk wél positief, ben ik eindelijk verlost van dat ding. Morgen ga ik eens beginnen met eten, en ik merk nu al dat het slikken weer bijna als vanouds gaat. Net heb ik wat water gedronken zonder mezelf te verslikken, iets wat met de sonde bijna onmogelijk was.

  1. MargaBrunoKids
    20 september 2006 op 21:26 | #1

    Hoi Michiel,
    je komt toch vrij helder over hoor, ondanks je roesje vandaag. Hopelijk kun je vanacht goed slapen en heb je er geen last van dat je vandaag zoveel hebt geslapen. We zijn benieuwd naar wat de arts morgen te vertellen heeft over het naar-huis-traject enzo.
    slaap lekker en hopelijk morgen geen last meer van je PEG en kun je genieten van je boterhammen
    groetjes
    Marga
    ps heb je Dorie al instructie gegeven wat je allemaal lust als je thuis komt?

  2. Ben
    20 september 2006 op 23:12 | #2

    Hoi Michiel,

    Wat een belevenissen weer. Je zou eigenlijk alle verhalen van je weblog moeten bundelen en moeten uitgeven. Als je dit in een boek zou lezen zou je zeggen: veel te overdreven, niet realistisch. Maar jij weet ondertussen wel beter.

    Kop op en tot morgen,
    Ben (ook namens Jacqueline en kinderen, maar die liggen allen al in bed)

  3. anitabaardman
    21 september 2006 op 11:11 | #3

    Hoi Michiel. Ook ik ben erg benieuwd naar het gesprek vandaag en heel veel succes met het eten vandaag. Als dat goed gaat ben je weer een stap dichter bij thuiskomst!!! PIZZA’s
    groet, Anita en familie

  4. Franca
    21 september 2006 op 14:17 | #4

    Hallo Michiel,
    Wat een gedoe zeg. Ga er maar vanuit dat weer een PEG erin doen, ondanks de schimmelinfectie die daar zit, een betere keuze was als eerst dat gaatje dichten. Bovendien heeft dit als voordeel dat je eerst de “gezonde” dingen en hoeveelheden waar een mens op kan teren kunt leren eten. Dus minder stress wat dat betreft. Doe je best zou ik zeggen en ik ben blij te lezen dat je al makkelijker kunt slikken. Dat biedt perspectief!
    Ik hoop dat je vandaag al weer fit genoeg bent om lekker buiten aan de wandel te gaan.
    Groetjes, ook van Huub en Anne.
    Franca

  5. marga
    22 september 2006 op 09:01 | #5

    Ha die Michiel,
    als het goed is weet je intussen al weer wat meer. Ik ben erg benieuwd. Ik had gisteren nog even het plan om -nu ik niet bij jou op bezoek kan door mijn lichte verkoudheidsverschijnselen- om even met Wessel bij Dorie op bezoek te gaan. Ik heb dat maar niet gedaan, want met al die hygiene-voorschriften, zit Dorie vast niet op een wervelwind in huis te wachten zo vlak voor je naar huis zou kunnen komen…(’t is wat, zit ik gewoon voor anderen te denken) en toen ik ook nog las over een gesprek met de arts gisteren, ging het plan helemaal van tafel. Dat betekent dat ik het maar gewoon met de info van de site en via via doe….
    heel veel groetjes weer
    groetjes
    Marga

  6. Jannie
    22 september 2006 op 12:29 | #6

    Hij doet het weer!!! Gefeliciteerd!! 😀 😀 😀

  7. MargaBrunoKids
    23 september 2006 op 09:40 | #7

    Gossie nog geen nieuws….

  8. carolien de roij
    23 september 2006 op 12:26 | #8

    Hee Michiel,

    Geen nieuws, goed nieuws?????

    carolien de roij

  1. Nog geen trackbacks.